Douglas hout balken

Sterke Douglas balken zijn van essentieel belang bij een solide houtconstructie. De liggers zijn bijvoorbeeld handig bij het timmeren van de ribben voor een pergola of de moer- en kinderbinten bij een dakconstructie van een overkapping. Een Douglas houten balk is daar ideaal geschikt voor; het heeft de juiste sterkteklasse, duurzaamheidsklasse en optische uitstraling. Want bij het monteren verwacht je een lange levensduur, weinig onderhoud en minimaal ‘werken’ van hout. Wij geven je deze garanties. Voor het maken maken van draagconstructies zoals een veranda, buitenverblijf of tuinoverkapping. Hoge draagkracht en sterkteklasse, mooi afgewerkt met een afgeronde hoek.

Levertijd: binnen circa 3-5 dagen thuisbezorgd.

Afmetingen

Tip: ondersteun de gordingen en spanten met extra schoren om het houten frame nog steviger te maken en houdt rekening met een goede paal ondersteuning bij het bouwen van lange overspanningen. Boor de schroefgaten in de balken goed voor (gebruik geen zelftappers), en bevestig alleen roestvrijstale ijzerwaren (schroeven, slot- en houtdraadbouten) om zwarte regenstrepen en verwering van het hout te voorkomen. Op die manier creëer je geen zwakke punten voor de toekomst, want roestig ijzer zorgt voor houtrot.

Let bij het maken van een dakconstructie goed op de spanten, gordingen en ringbalken en de maximale overspanning die een afmeting kan dragen. Hout met weinig knoesten is steviger en duurzamer. En een balk is sterker dan een paal. Dat komt omdat een balk slank en hoog is en een paal vierkant en dat zorgt voor onnodig extra gewicht in plaats van draagkracht. Voor een sterkte berekening kun je gemiddeld aanhouden dat het dragen van een gemiddeld gewicht per strekkende meter 5 cm dikte benodigd is. Dat betekend dus dat wanneer je 1 m1 wilt overspannen je een balk nodig hebt van 5 cm dik. Voorbeeld: 300 cm overspannen = balk van 15 hoog (3 x 5 cm). En afhankelijk van het gewicht van het dak geldt; hoe zwaarder, des te dikker. Neem minimaal balken van 4.5 cm dik. Je krijgt in dit voorbeeld dan balken van 4.5 x 15 cm (dikte x breedte). En een balk monteer je altijd op zijn kant, de brede zijde omhoog, en niet plat.