Douglas hout planken

Douglas planken hebben een mooie structuur en nerf. Ze voelen zacht aan en zijn gemakkelijk te bewerken met gereedschap en licht van gewicht. Douglas hout is door de warme en natuurlijke kleur erg populair in de tuin en planken zijn er in vele soorten en afmetingen beschikbaar zoals schuttingplanken, dakbeschot, mes en groef. Er is voldoende keus uit een groot assortiment verschillende profielen en afwerkingen. Douglas planken zijn zeer geschikt als wandbekleding en tuinafscheiding zoals bij een tuinverblijf of schutting. Het is een erg goede houtsoort die weinig werkt en die vele jaren plezier geeft vanwege zijn hoge levensduur.

Douglas Blokhutprofiel

Douglas Dakbeschot

Douglas Fijnbezaagde Planken

Douglas Potdekselplanken

Douglas Rabatdelen

Douglas Rhombus

Douglas Schaaldelen

Douglas Schuttingplanken

Douglas Steigerplanken

Douglas Vlonderplanken

Douglas Zweeds Rabat

Van alle zaagvormen is de plank de meest gebruikte. Dat komt omdat hier grote oppervlakken mee worden betimmerd. Aftimmering met planken zie je voornamelijk bij wanden zoals bij een overkapping of schutting van een tuinafscheiding, maar ook bij vlonderterrassen.

Een plank is na het zagen van de boomstam ‘fijnbezaagd’, dat betekend dat het een ruw oppervlak heeft waar kleine splinters uitsteken die harig aanvoelen en maar niet loslaten. Daarna kan afhankelijk van de toepassing de keuze gemaakt worden om een plank te schaven. Er zijn veel verschillende soorten geschaafde profielen te koop, denk hierbij aan; Messing en Groef, Rabat, Rhombus en Anti-slipprofiel voor vlonderplanken. Omdat veel bomen rond dezelfde periode aangeplant worden en geoogst, zijn de meeste boomstammen van dezelfde diameter wanneer ze gezaagd worden. De zagerij wil een optimale zaagopbrengst en zoveel mogelijk rendement uit de stam halen wanneer deze gezaagd word, daardoor ontstaat er een standaard assortiment plank afmetingen waarbij verschillende zagerijen overeenkomstige kopmaten hanteren of min of meer dezelfde met een kleine afwijking in dikte of breedte. Een ‘kopmaat’ is een dikte x breedte maat die in millimeter of centimeter wordt geschreven.